Awareness voor je live-event

Het onder de aandacht brengen van een eigen (online) event kan lastig zijn. Waar je bij een stand op de beurs kan profiteren van de promotie van de beurs en je alleen nog even de bezoekers je stand in moet praten, zul je bij een eigen event op een iets andere wijze ten strijde moeten trekken. 

Nadat je je doelstellingen hebt bepaald en de doelgroep helder hebt, moet je onderzoeken hoe jij je doelgroep het best kunt benaderen en je moet ervoor zorgen dat je bent waar je doelgroep is, zowel online als in print. 

Owned, Paid en Earned Media

In de basis zijn er twee mogelijkheden voor doelgroepbenadering: betaald en onbetaald. Daarbij is onbetaalde doelgroepbenadering nog op te delen in communicatie via eigen kanalen en via derden. Deze driedeling is in 2009 uitgewerkt door Daniel Goodall, die destijds werkte bij Nokia. In de loop van de jaren is het model verfraaid, uitgebreid en geoptimaliseerd, maar de basis is eenvoudig en onveranderd. 

Paid Media

Hoewel Goodall uitging van puur online, is ook print in dit model te vatten. Bij de Paid Media gaat het om advertenties in vakbladen, maar ook op social media-kanalen, als Facebook Advertising, LinkedIn Ads, Twitter. Ook Google Ads (zoekwoorden) kun je onder Paid Media scharen.  

Belangrijkste voordeel van het gebruik van Paid Media is dat je onbekende mensen binnen je doelgroep kunt bereiken.   

Owned Media

Je eigen website, een eigen nieuwsbriefbestand, maar ook de pagina’s en accounts op social media (Facebook, Instagram, Youtube, LinkedIn, et cetera) zijn voorbeelden van Owned Media. Bij deze platformen gaat het dan wel om eigen pagina’s en niet om betaalde advertenties. 

Belangrijkste voordeel van Owned Media zijn de geringe kosten. Nadeel is dat het bereik beperkt is tot de mensen die jouw bedrijf al kennen. 

Earned Media

Onder Earned Media verstaan we alle vormen van aandacht die je als bedrijf verdiend hebt. Denk aan mond-tot-mondreclame, maar ook aan recensies, artikelen en uitingen in media bijvoorbeeld op basis van persberichten die je hebt verstuurd. 

Event Marketing

Met de drie media in het achterhoofd is het belangrijk op zoek te gaan naar de ideale mix. Wil je alleen bestaande klanten bereiken of wil je juist een nieuwe doelgroep aanboren, en – niet onbelangrijk – wat is je budget? 

Inzet Paid Media

Adverteren in zoekmachines als Google en Bing (Search Engine Advertising). Dit biedt de mogelijkheid om heel gericht te adverteren. Houd wel het budget in de gaten, want de kosten kunnen snel oplopen. Als het kan, kies dan voor een formule cost per lead (CPL) of cost per sales (CPS). Zo zie je onmiddellijk welke omzet je met je campagne realiseert. Nieuwe adverteerders zullen daar nog niet meteen voor in aanmerking komen. Dan is de standaard cost per click (CPC) het alternatief. Je kunt de resultaten dan alsnog meten in Google Analytics. 

Adverteren op LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter. De inzet van social media heeft als groot voordeel dat je heel gericht een advertentie kunt plaatsen. Met vergelijkbare doelgroepen van Facebook of LinkedIn kun je groepen mensen bereiken op basis van profielkenmerken van bestaande klanten. 

Inzetten vakmedia omvat meer dan alleen print. Een goede advertentie in een vakblad, gericht op je doelgroep, is geen overbodige luxe. Maar vakmedia hebben vaak ook nieuwsbrieven waar je advertorials kunt plaatsen en denk natuurlijk ook aan banners op de websites. 

Met een relatief beperkt budget is het met Paid Media mogelijk om zeer gericht je doelgroep te benaderen. 

Inzet Owned Media

Natuurlijk ga je ook je eigen kanalen inzetten. Een goede landingspagina met meer informatie en een registratieoptie is het begin (en eindpunt). Daarnaast kun je één of twee nieuwsberichten en/of blogs aan je event wijden. 

Op LinkedIn en Facebook maak je een event aan. En via je eigen feeds op de social media ga je druppelsgewijs je event promoten. Eerst een Save the Date en daarna steeds meer over het programma en de mogelijkheden voor registratie. Vergeet ook niet om in de nieuwsbrief melding te maken van je event. Stuur desnoods een keer een extra mailing met alleen aandacht voor je event. 

Inzet medewerkers

Een groep die vaak over het hoofd wordt gezien bij de promotie van een eigen event zijn de eigen medewerkers. Weliswaar zit niet iedereen erop te wachten om het evenement op zijn eigen Facebook-pagina te promoten, maar op LinkedIn is dat vaak heel anders. En natuurlijk kun je ook in de e-mailhandtekening een banner zetten waarin je het event onder de aandacht brengt. 

Inzet Earned Media

Heb je een goede relatie met de vakmedia? Veelal adverteer je er al of schrijven ze over je. Dus vergeet niet je event ook op die manier onder de aandacht te brengen met een persbericht. Niet geschoten is altijd mis. Als je content op de social kanalen aantrekkelijk genoeg is, wordt de boodschap wellicht opgepakt en gedeeld. Wie weet waar je dan terechtkomt met je uitingen. 

Aan de slag

Als je dan de juiste mix hebt, kun je aan de slag. Reken erop dat je ruim voor aanvang van het event begint, 12 tot 8 weken is meestal wel nodig. En natuurlijk is het ook belangrijk dat alle uitingen verwijzen naar je (geoptimaliseerde) registratiepagina. 


Wil je geen verhaal van de BatavierenBende missen?

Groot gelijk! Dat hoeft ook helemaal niet. Laat je e-mailadres achter en ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met verhalen en mythen over (content) marketing in de agrarische sector.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn